Enter your email address:

Info Terkini Influenza A(H1N1) Di Malaysia

Panduan Tukar Template Blogspot

Labels:

Hari ni saya nak kongsi bagaimana menukar template blogspot daripada yang sedia ada kepada template yang baru khas kepada kawan-kawan yang masih tercari-cari bagaimana ingin menukar template.

Menukar template ni macam kita menghias rumah dimana rumah mesti cat cantik, ada gambar hiasan dan sebagainya. Begitu juga dengan blog dimana kalau ingin kelihatan blog cantik atau kemas maka kita tambah elimen-elimen, widget dan menukar template supaya blog kita kelihatan lebih menarik.



Tapi perlu diingat menukar template bukan semudah yang disangka sebab sekiranya kita ada menyimpan widget atau elimen-elimen dalam layout sebelum ini yang kita perlukan maka perlula disimpan terlebih dahulu bagi mengelakkan sebarang masalah selepas menukar tamplate. Sebagai contoh widgate tempat chating, counter pelawat dan sebagainya. Kalau tiada widgate atau elemen-elemen senang la proses penukaran template.

Aku cadangkan supaya sebelum menukar template simpan kod html atau download full template sedia ada untuk persediaan sekiranya menghadapi masalah selepas menukar template dan juga copy kesemua widgate seperti Shout mix chat, counter pelawat blog dan yang sewaktu dengannya ke dalam NotePad untuk dimasukkan ke tamplate yang baru nanti.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menukar template blog anda.


Save template pergi ke layout>>Edit HTML>>Download Full Template>>Save


Save kesemua widgat samada pautan-pautan, script-script, kod-kod HTML, pautan pada hos lain, apa sahaja yang boleh di save. contoh pelawat pergi ke Layout>>Page Elements>>klik edit>>copy kod dan paste ke notepad

Cari template yang sesuai dan download. Dibawah adalah web yang menyediakan template yang boleh didownload
  1. eBlog Template (ada template yang kena daftar dulu)
  2. Mashable Modern Blogger Templates
  3. Blogger Buster Free Templates
  4. Free Blogger Template
  5. Pyzam Blogger Templates
  6. Gecko & Fly Template
  7. ID Web Templates
  8. Blogger Templates
  9. Free Blogger Templates
  10. Template Panic
  11. Our Blogger Templates
  12. Free Blog Templates Net
  13. bTemplates
  14. Blog Fashions
  15. Blog Skins
  16. Blog Template 4 U
  17. Jump 2 Top
  18. Savatoons
  19. Planet Blog Template
  20. Blog Templates Ord
  21. Vietnam Blogger
  22. Free Template for Blogger and Wordpress
  23. Technobuzz Blogger Template
  24. 29 Hongkiat Blogger Templates
  25. 50 Hongkiat Blogger Templates
  26. Fresh Blogger Templates
  27. Blogcrowd Blogger Templates
  28. Book Of Tips Blogger Templates
  29. 30 Moneyzeal Blogger Templates


Biasanya bloger menyediakan template yang didownload dalam bentuk zip atau rar dimana perlu diekstrak terlebih dahulu sehinga dapat file berbentuk XML sebagai contoh dibawah ini

Selepas file tadi diekstrak, template tersebut perlu di upload
pergi ke Layout>>Edit HTML>>Browse>>cari fail yang diekstrak tadi>>Open dan seterusnya Upload

open folder yang diekstrak

Klik XML dan open

Klik Upload

Blogger akan memaklumkan kita widget-widget yang terdapat dalam blog lama yang akan dihapus. Klik CONFIRM & SAVE seperti diatas


You Changes have been saved
So proses menukar template telah berjaya dan cuba view blog ada mesti suda bertukar wajah dan anda boleh la memulakan proses meletakkan widgate atau elemen-elemen yang anda save. Pergi ke Layout>>Page Elements

ok selamat mencuba



4 comments:
gravatar
fadhlah said...
June 26, 2009 at 3:27 PM  

wow...rajinnya...saya pon tak serajin nie...detail tutorial nie...terima kasih cikguuu

gravatar
A.N.D.I.Z.A.®™ said...
June 26, 2009 at 10:59 PM  

hehehe saja buang masa ...

gravatar
Cik Cyida said...
November 30, 2009 at 10:11 PM  

terima kasih!!!!!..
cukup membantu
+ betul2 membantu...
pening,dh 2 hari try tkr template xblh..
thankss lg..

muahhhh...

hehehe..

~cyida~

gravatar
Anonymous said...
February 3, 2010 at 4:49 PM  

salam..panduan yg sgt2 berguna...
sy da cube nak ubah template ni...tp still dia kata elemen XML x ditutup dgn sempurna...nape ek..?

email sy bole?

nurbai_1718@yahoo.com.my

Post a Comment

You Follower I Follower