Enter your email address:

Info Terkini Influenza A(H1N1) Di Malaysia

Jerebu di Putrajaya

Labels: ,

Kita berdepan lagi dengan suasana berjerebu, nak tak nak terpaksalah berdepan dengan suasana berjerebu. Ini la yang berlakau di Putrajaya dan bukan disini sahaja yang berjerebu tapi sekitar Lembah Klang pun berjerebu. Dalam suasana berjerebu, kalau berada diluar mata mula la berair, sesak nafas dan tekak rasa gatal. Dalam keadaan cuaca macam ni apa yang penting adalah menjaga kesihatan dan kurangakan aktiviti luar yang mempunyai tahap udara yang tidak selamat.Dalam news hari ini menyatakan Bacaan indeks pencemaran udara di Pelabuhan Klang adalah 138 berbanding 125 sebelum jam 11 pagi dan Cheras pula ialah 107. Manakala 30 kawasan lagi diklasifikasikan di bawah bacaan sederhana, termasuk di Nilai, Petaling Jaya, Kajang Country Heights, Shah Alam, Putrajaya dan Batu Muda di Kuala Lumpur.

Mesjid Putra

Pejabat PM

PICC pun nampak kabur

Presint 2

Presint 1Info Jerebu

Jerebu merupakan fenomena atmosfera yang berlaku apabila debu, asap dan zarah pencemaran lain mengaburi kejelasan langit. Fenomena ini biasanya terjadi jika zarah, debu dan asap berkumpul pada hari yang kering. Zarah-zarah kecil ini berkumpul di paras rendah atmosfera dan akan mengaburi pandangan dan mungkin menyebabkan masalah pernafasan. Jerebu tebal juga dikenali sebagai asbut.

Antara sumber utama jerebu ialah kebakaran hutan, kebakaran gambut, pembakaran terbuka serta asap perindustrian dan kenderaan.

Dilihat dari jauh (seperi dari kapal terbang), jerebu biasanya kelihatan sedikit keperangan. Namun dari dekat, ia berwarna putih seperti asap.

Indeks Pencemaran Udara

Indeks Pencemaran Udara (IPU) merupakan salah satu cara untuk mengetahui tahap teruknya jerebu. Ia melibatkan pengukuran kuantiti zarah halus merbahaya seperti karbon monoksida, sulfur dioksida, nitrogen dioksida dan ozon. Pengelasan tahap kualiti udara mengikut IPU adalah seperti berikut:

Nilai IPU Kualiti udara

0 - 50 Baik
51 - 100 Sederhana
101 - 200 Tidak sihat
201 - 300 Sangat tidak sihat
301 - 400 Berbahaya
401 - 500 Sangat berbahaya
Lebih 501 Darurat

Masalah kesihatan

Jerebu boleh menyebabkan masalah kesihatan terutamanya kepada:

* Kanak-kanak
* Orang tua
* Pesakit lelah dan penyakit pernafasan lain
* Perokok

Antara gejala akibat pendedahan kepada jerebu ialah:

* Iritasi kerongkong dan batuk-batuk
* Kesukaran bernafas atau hidung tersumbat
* Iritasi di mata serta mata yang merah
* Kulit terasa gatal

Antara perkara yang boleh dilakukan untuk mengelak masalah-masalah di atas ialah:

* Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
* Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
* Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
* Sentiasa basuh bahagian yang terdedah; mandi
* Selalu minum air
* Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan

Jerebu di Asia Tenggara

Jerebu merupakan satu masalah biasa di Asia Tenggara akibat pembakaran hutan yang tidak terkawal. Akibat jerebu teruk pada September 1997, 7 anggota ASEAN telah menandatangani Perjanjian ASEAN mengenai Jerebu Merentas Sempadan (ASEAN Agreement on Transboundary Haze Pollution) pada 2002.

Pada Ogos 2005, kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan menyebabkan keadaan jerebu yang agak teruk di pantai barat Semenanjung Malaysia terutamanya di sekitar Lembah Klang. Dua kawasan diisytiharkan darurat iaitu Kuala Selangor dan Pelabuhan Klang setelah IPU di dua kawasan itu mencecah lebih 500.[2][3]

Pada 2006, masalah jerebu berulang lagi.

Sumber
ms.wikipedia.org
Malaysiakini.com

0 comments:

Post a Comment

You Follower I Follower