Enter your email address:

Info Terkini Influenza A(H1N1) Di Malaysia

Cantikkan Gambar Dengan Spot Healing Brush

Labels:

Hari ini rasa boring pulak, macam ni la kalau hari isnin berat semacam mau kerja, kalau hari jumaat ha semangat berkobar-kobar mau kerja sebab esoknya cuti hehehehe. Untuk menghilangkan boring aku main-main la dengan Photoshop edit gambar. Kebetulan pulak terbaca dalam web Sifoo.com cara untuk membersihkan imej dengan menggunakan Spot Healing Brush. So apa lagi tanpa membuang masa aku terus mencuba...emm tapi gambar yang mau diedit tiada...so aku googel la sikit mana-mana gambar yang sesuai untuk diedit.

Jom kita edit gambar ni

Open imej yang korang mau edit lepas tu duplicate Layer (CTRL+J )

Pilih Healing Brush Tool seperti dibawah

Tekan Alt dan klik kanan mouse untuk memilih kesesuaian yang perlu kita gunakan untuk megedit imej.

Pilih area wajah yang sama dengan area yang ingin kita perbaiki, selepas itu tekan tombol ALT + Klik pada area yang telah kita pilih tersebut.

Selepas itu korang klik la jerawat atau area yang korang mau edit tu sehinga kesan jerawat pun hilang

Selepas megedit area imej kita licinkan pulak imej tersebut klik Filter > Blur > Surface Blur atau Smart Blur. Pada Radius aku meletakkan 5.0 dan Threshold 10.0

Ni la Hasilnya kesan jerawat pun hilang


Sekadar mencuba berpandukan langkah-langkah yang Sifoo.com berikan. Siapa yang boring-boring tu cuba curi masa tu dengan belajar Photoshop hehehe. Selamat mencuba


5 comments:
gravatar
kakzana said...
June 18, 2009 at 11:01 AM  

salam andi...
nak tnya ni, mcmna nk letak nma kat setiap gmbr kita (org tak boleh cilok) mcm yg andi buat tu?

guna photobucket ke? leceh la kat situ lg plak akak guna 3G. tlg ajar ye......tq..

gravatar
A.N.D.I.Z.A.®™ said...
June 18, 2009 at 5:52 PM  

Wasalam kakazana..saya pakai Photoshop tapi software lain pun boleh..Guna Photobucket pun boleh..

tapi pakai ni lagi best kak http://www.pixlr.com/app senang..nnti saya tunjuk ek

gravatar
kakzana said...
June 19, 2009 at 10:39 AM  

terima kasih andi...
andi la adik akak didunia (hehe...akhirat tak)

nnti balik sini akak belanja...apa ek? haa....ikan masin...hiks..

gravatar
shiri_wakabe said...
June 19, 2009 at 4:51 PM  

hola bro...
ni pakai adobe photoshop lama leh guna x?

gravatar
A.N.D.I.Z.A.®™ said...
June 20, 2009 at 8:22 PM  

ok kakazana belanja sayur kobis pn x pa hehehehe...

shiri_wakabe photoshop lama pn leh guna gak...ala ko pakai la Photoshop baru ko baru best..

Post a Comment

You Follower I Follower