Enter your email address:

Info Terkini Influenza A(H1N1) Di Malaysia

Installing GPS GARMIN XT for your WMobile

Labels: , ,

Zaman sekarang semuanya dihujung jari...senang betul....apa taknya shoping pun boleh memalui online, bayar bil pun online, telefon pun 3G boleh tingo muka lepas tu yang paling best berjalan-jalan menggunakan GPS (Global Positioning System) .

SISTEM Kedudukan Global (GPS) ialah satu daripada sistem navigasi berasaskan satelit dibangunkan di atas rangkaian 24 satelit yang diletakkan di dalam orbit angkasa lepas oleh Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat (AS). Banyak manfaat yang boleh diperoleh menggunakan sistem GPS. Ia bukan sekadar sistem navigasi dan penentuan lokasi, malah boleh digunakan untuk sistem pengangkutan, perhutanan, penerokaan mineral termasuk minyak dan gas, pengurusan hidupan liar, pemantauan pergerakan manusia atau barangan dan sebagainya. Sekarang ramai yang menggunakan GPS pada kenderaan untuk penunjuk arah..



Menggunakan GPS ni memang senang, sistem ni akan menunjuk arah ke mana kita nak tuju..contoh la kita nak pergi kenduri kawain member di setapak, kalau guna GPS ni, kita cari je alamat memeber tu sistem ni akan tunjuk la jalannya, kalau tak alamat kita boleh cari melalui no telefon memeber tu...

Hemm untuk membeli alat GPS Navigator ni emm mahal lagi la..mungkin 1 set bende ni dalam RM500-RM1000 kot. Tapi GPS ni kita boleh install dalam Hp/PAD lagi free cuma kalau HP/PDA yang tiada sistem built in gps kene la pair dengan bluethoot reciever gps dalam RM2++

ok di bawah cara nak instal bende alah ni

mula mula download software / file ini dulu

1 - software garmin amik kat sini.
Garmin: Garmin Mobile 20 Software Update Collection

2 - File IMEI_converter.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

3 - File garmin_kgen_1.3.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

4 - File allvecihles.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

5 - File Poi.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

6 - File v2.30_unlock_test_ok.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

7 - File gpx.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

8 - File JPEG.rar
RapidShare Webhosting + Webspace

9 - File userdata.rar
RapidShare Webhosting + Webspace


Aturan menginstall:

1 - selepas download perkara 1. (wajib)
install ketiga tiga software tersebut menggunakan syncro cable. (ikut arahan je)
Boleh juga menggunakan card reader tapi masaalahnya shortcut ikon tak da dalam start menu.

- GarminMobileXTforWindowsMobile_50020w
- GarminMobileXTFreeBasemap_4xxxx
- GarminMobileXTSupportFiles_4xxxx

- cara install garmin untuk pda dan symbian sama je. cuma jenis fail je yang berbeza.
jadi masa nak download fail tengok betul betul yang mana satu.
- selepas install akan keluar arahan launch software.kansel je tak payah launch dulu.
install ketiga tiga tu sampai habis dulu.



2 - dah siap ketiga tiga tu. guna IMEI_converter untuk dapatkan nombor id card (perkara 2).
biasanya 8 ke 10 digit.

3 – selepas dapat nombor tu guna garmin keygen (perkara 3) untuk dapatkan 25 digit nombor.
- buka notepad
- masukkan nombor tu kemudian save guna kaedah ini:

= file name guna : sw.unl
= save as type guna: all file
= encoding guna : ANSI

PERINGATAN: Fail ini sangat penting kerana ia berfungsi sebagai unlock key untuk garmin.

3 – selepas tu buka folder garmin dalam card tu. Masukkan fail sw.unl ni

4 - lepas tu masukkan map malsing ni. File v2.30_unlock (perkara 6). Fail ni dah siap crack.
Boleh terus guna

5 – dah siap… ini saja step wajib untuk guna garmin.

6 – sebelum tu boleh tengok folder folder dalam folder garmin tu. Biasanya terdapat 3 atau 4 folder
yang tak da. Jadi copy dan paste je folder yang aku bagi ni.
- File gpx
- File JPEG
- File userdata
- File Poi
- File allvecihles (fail ni adalah sebagai tambahan. Kalau dah ada folder vecihles. Cuma copy dan paste isi failnya saja. Ada banyak pilihan ikon kenderaan).

Contoh folder yang patut ada dalam folder garmin yang lengkap:

Apps – eula – firmware - gpx – help – jpeg – poi – userdata – voice – sw.unl – gmapbmap.img – gmapsupp.img dan vechiles

Jangan lupa buang folder 2577 kerana tidak diperlukan.

PDA dan Symbian yang guna garmin boleh terima 4 fail peta saja.

1 ) gmapbmap.img (ini base map / peta dunia)

2)gmapsupp.img - map 1 ( peta Malaysia / singpura / malsing)
3)gmapsup2.img - map2 ( contoh peta: Indonesia)
4)gmaprom.img - map3 ( contoh peta: vietnam)

Setiap peta mesti ada unlock key sendiri. Contoh dibawah

gmapsupp.unl
gmapsupp2.unl
gmaprom.unl

Kalau ada masalah boleh tanya otai-otai dalam forum JomHeboh

10 comments:
gravatar
GPS Run Now said...
February 11, 2009 at 1:36 PM  

waa bagus ni...tapi kalau beli proton pesona se ada gps suda nda paya beli hehehhe sa pun mau instal la d nokia n95 buli ka tu...

gravatar
bedot said...
February 14, 2009 at 5:12 PM  

nice info tq

Direktori Blog Melayu

gravatar
Anonymous said...
September 8, 2009 at 11:25 PM  

blh tlg upload balik fail 2?
sasuke_islam@ymail.com

gravatar
mofierce said...
September 14, 2009 at 4:33 PM  

bro.. step no 2 dah tak boleh pakai... ada link lain tak? terima kasiah

gravatar
A.N.D.I.Z.A.®™ said...
September 14, 2009 at 7:01 PM  

ok dah ada link baru..tq

gravatar
mofierce said...
September 16, 2009 at 11:47 PM  

kalau tuan2 semua susah sangat nak install... contact saya ... saya boleh membantu anda...

gravatar
Mohamad said...
December 19, 2009 at 12:08 AM  

nak tanya, LG arena (KM900) boleh install garmin tak?

zakaria.my@gmail.com

tq...

gravatar
Anonymous said...
January 16, 2010 at 7:21 PM  

bro..tumpang tanya!srg latest map version brape?paling latest mase kini la..ade link?

gravatar
Anonymous said...
January 20, 2010 at 11:56 PM  

bro step 2 link dah xde?bleh upload link lain? emel me cmrizal@hotmail.com

gravatar
Anonymous said...
January 21, 2010 at 3:31 AM  

bro broken link untuk step 2,4,5,7,8 and 9.

Post a Comment

You Follower I Follower