Enter your email address:

Info Terkini Influenza A(H1N1) Di Malaysia

Berhati-hati dengan Scam Email

Labels: , ,

Assalamalaikum dan selamat sejahtera kawan-kawan...baru la hari ini ada masa untuk mengupdate blog setelah berehat seketika.. selepas ini harap-harap aktif la balik untuk berblog..

Ok hari ini aku nak kongsi mengenai scam email yang aku terima baru-baru ini sebagai panduan dan peringatan kepada kita yang setiasa berurusan secara online. Sebenarnya bank seperti Maybank2u dan cimbclicks telah memberikan peringatan jangan sekali kali memepercayai email yang dihantar yang memohon supaya user menukar password atau login melalui email link yang diberi melalaui email. Untuk keselamatan user sepatutnya login melalui web page yang betul kalau boleh taip sendiri perkataan maybank2u.com, ataupun simpan dalam bookmark/favourite.

ni contoh email yang aku terima

ni pun sama

ni pun email scam juga

P/S: Jangan mempercayai apa-apa email yang diterima berkaitan dengan bank user atau apa-apa email yang menjelaskan user memenangi sesuatu peraduan. Semua itu adalah tipu muslihat so berhati-hati la dalam berurusan secara online.






3 comments:
gravatar
~~zAnAfAhMi~~ said...
October 21, 2009 at 8:46 AM  

salam tuan rumah...

lama tak update blog? raya sakan ke? akak selalu nmpk nma andi bila buka email (online chat)
baru tadi ingatkan husband psl maybank ni sb dia selalu byr bill n lain2 online
thanks andi.

gravatar
A.N.D.I.Z.A.®™ said...
October 21, 2009 at 9:38 AM  

Salam kakzana

tula dah lama x update..bukan raya sakan tapi dilanda penyakit malas hehehhe

id YM tu memang sentiasa online kak sbb on sms.

gravatar
Anonymous said...
February 22, 2010 at 7:12 PM  

Terima kasih atas maklumat menarik

Post a Comment

You Follower I Follower