Enter your email address:

Info Terkini Influenza A(H1N1) Di Malaysia

Balik Kampung

Labels:

Waa..Alhamdulila esok aku balik Kg setelah 2 tahun tidak balik beraya. Pada kali ini adalah 1st aku balik beraya dengan isteri tersayang dan anakku yang comel . Anak aku dah nak masuk setahun baru dapat balik di sabah hehehe. Emm ni la kan masalah kalau keluarga jauh apa boleh buat.

Untuk balik Kg mesti la ada perancangan kan, dari segi permohonan cuti, perbelanjaan dan aktiviti semasa di kampung. Paling penting sekali adalah perancangan kewangan, ni penting bagi yang balik menggunakan kapal terbang sebab melibatkan tambang yang agak tinggi. 1 orang pergi balik ke sabah (MAS) RM1,+++.00 ha kalau 3 orang mungkin dalam lingkungan RM3-4k tu baru tambang tidak termasuk perbelanjaan semasa berada di kampung T_T .

Namun sekiranya menggunakan perancangan awal tidak la semahal itu kan, sebab sekiranya membeli tiket lebih awal mungkin kita mendapat harga tiket yang murah. So rajin-rajin la tgo promosi MAS dan Airasia

Pada tahun ini aku menggunakan kemudahan tambang bagi pegawai yang berasal dari sabah dan berkhidmat di semananjung. So dapat la tambang Free 2 tahun sekali, namun berkuatkuasa Januari 09 dapat tambang free setiap tahun...ha ni yang besti Pekeliling Perkhidmatan Bil 22 Tahun 2008

Alhamdulila dengan kemudahan ini dapat la mengurangkan beban perbelanjaan balik kampung. Kalau kemudahan ini tidak disediakan aku kena sedaikan perbelanjaan lebih kurang RM3k untuk tambang sahaja, kalau 3k tu nak shoping dah dapat beli macam-macam dah hehehehe.

Kesimpulannya, kalau kita bercuti mestila membuat perancang awal dari segi kewangan, cuti dan aktiviti dan yang paling penting sekali adalah perancangan kewangan walaupun kita balik dekat atau pun jauh untuk melancarkan percutian kita. Ok la pesan aku, berhati-hati dijalan raya, jaga diri dan kita hanya merancang tuhan yang akan menentukannya.

0 comments:

Post a Comment

You Follower I Follower